Trek fra Damphus via Panchace Danda til Pewa Lake

 

Efter lidt ferie ved den dejlige landsby Damphus. Går vi på tre dage til Pokhara.

Dalit-kvinde,-Damphus,-Nepa
Dalit-kvinde-2,-Damphus,-Ne

28/3 Damphus – Baudhara 1661m
Denne morgen svigter bjergguderne os lidt. Der er ikke meget view til Annapurna.
Asis kommer lidt i otte. Han ser ikke meget sej ud – og er det heller ikke skal det vise sig. Han skal jo bære to rygsække, hvilket er ganske normalt for portere på disse kanter. Men det er tydeligt at han ikke har båret på denne måde – for turister – før. Han har ikke nogen bærersele og regner med at bære sækkene med omkring…osv.

Jeg er i Nepal med Lone, og denne gang skal vi mest holde ferie, ha. Et længere ophold i den dejlige og smukt beliggende Damphus, små udflugter og en tre dages vandring tilbage til Pokhara.
Asis taler ikke engelsk, men vi tjekker endnu en gang med lodgeejeren, om han forstår vor vi skal hen og hele aftalen… Inden vi forlader Damphus bliver vi tiltalt af en lokal, der netop korrigerer hans måde at bære sækkene på. Han sælger os på stedet sin bærersele.
Asis vælger en meget ydmyg sti ned gennem skovene for at komme til Kande, ned ved hovedvejen til Naya Pool og Kusma. Vi tænker at Assis er en dalit og for det meste arbejder for Gurung med mark og jord. Han er dog lidt stolt over at vise sig frem for venner han møder, nu som bærer for turister, inden vi forsvinder i junglen.

Lone-i-DamphusPanchase1Det tager os et par timer at nå ned til Kande. Her tager vi en pause ved et simpelt tehus. Asis ser trist og bekymret ud og taler et par gange i telefon med sin mor – kan vi forstå. Stien fører ind gennem en tæt og ubeboet jungle og frem og tilbage over en nyere kørervej ind til Panchase området.
Vi er ikke meget over 1700 meter, så det er varmt her i senmarts. Men efter yderligere 1½ time ser vi fra en bakketop ned over en tætbeboet dal – ja faktisk på begge sider af en lille ridge, hvor Badhaure ligger og venter på os.
Vi har været på farten i fem timer og jeg er sikker på at Asis er helt færdig. Vi må se om vi kan finde en ekstra bærer til de to kommende dage.

Der er to pæne gæstehuse i Baudhare – ser det ud. Vi vælge det første som ligger lige på ridgen med fint overblik til byen. Huset er også byen største købmand, her får vi et pænt værelse for 300 Rs.
Baudhare er en fin lille by, som ikke ser mange turister, da den ligger noget uden for de almindeligt valgte trekkingruter – og det er der jo rigtig mange der gør. Her er en påfaldende stor og moderne skole. Fra husets tagterrasse, kan vi iagttage byens liv. Det meste foregår lige neden for ved byens brønd og det lille tempel. Der er vel 20-30 husstande og kun få har indlagt vand, så der er en livlig trafik til og fra hanen.
Bøfler og små køer drives hjem til stalden for at blive lettet for deres lille daglige produktion af mælk.

Det er de særeste små ting man kan blive optaget af når man rejser på denne måde. Lige nu modsætningen mellem daggamle små kyllingebens kamp for at bevæge sig rundt på den grove brolægning foran butikken. De er lukke ud af deres ly, i den omvendte kurv, for at få lidt motion – opdage verden! Købmandens kone har et hyr med at passe på dem. Og ugegamle gedekid ligger i en stille krog og varmer sig i solen.
Inden lyset svinder og dagen er omme, får jeg en hyggelig snak med tre biologistuderende der er på feltstudie med hele klassen. De bor en række homestay nede i dalen.

29/3 Baudhara – Panchase Banjang 2065m
Sovet fint i det store værelse nedenunder, vi er eneste gæster og vågner op til en smuk dag. Vi har bedt fruen om at efterspørge endnu en bærer. Han dukker op kl. 08.00 og hedder Bahadur Gurung – så er det sat på plads. Han er 35 år gammel og ser frisk og stærk ud.
Asis er tydeligt tilfreds med arrangementet, især da han erfarer at han får den samme løn. Vi er også godt tilfredse, for nu er der bedre energi, vores to folk sludre hyggeligt på vej ud af Baudhare.
Bahadur vinker ned til en familie på vej op af de mange trapper. ”This my house” siger han, og fortæller at han også tilbyder homestay.
2-300 meter op af mange og stejle trapper, og meget tæt jungle. Her og der fine kik tilbage til Dhaulagiri. Kommer op på en langstrakt ryg og ser nu ned mod den store tørlagte eng bag Phewa Lake.
Heroppe møder vi hele holdet af håbefulde biologistuderende, med flere professorer. Travlt optaget af ”the birds and the bies…” Hyggelige folk.
Efter kun 3½ time er vi ved Panchase Banjang i 2065 meters højde, hvor der til vores store overraskelse står flere biler parkeret – øv! Men også at der er flere guesthouses. På kortet så det ud som om vi var på vej ud i ukendt jungle… Det er det faktisk også, vi har ikke set en eneste vandrer. Men for få år siden har man anlagt en jeepvej herop, fra den modsatte side.
Vi vælger et charmerende men ydmygt sted, og ruller for første gang vores soveposer ud. Godt nok er her dyner, men de er tunge som bly. Huset styres af en ung gut og hans energiske tante. Den gamle krumbøjede kone, kan ikke kan sidde stille, men fiser rundt og har tjek på det hele.

Panchase2

 

 

Bliver klar over at Panchase Danda, er et hindu pilgrimsted, med et lille tempel højere oppe i skoven. Derfor de fire gæstehuse, hvor der er megen aktivitet.
Flot aftenlys med dramatiske skyer ud mod Annapurna.

 


30/3 Panchase – Pokhara

Igen en fin morgen, men tydeligt diset forårsvejr. Hvad der dog er mere interessant er, at på denne afstand, har Annapurna løftet sig lidt højere op, således at man ser meget mere af de nedre snedækkede skråninger – Annapurna virker højere. Her må være storslået i efteråret.
Vi er allerede på vej 07.30 og vi skal hele 1200 meter ned. Stejlt ned gennem skov, mark, smukt beliggende landsbyer.
Panchase3Panchase4 Jeg spørger Bahadur om vi snart kommer til et tehus. Han ser usikker ud, men viser os så vej til en privat gård i landsbyen Patharegaon. Et homestay viser det sig, men ingen gæster. Måske derfor er værten så beruset, men han tager sig sammen og arrangerer noget te til os. Her på denne sti er der mange smukt beliggende landsbyer, uden turister.
Vi er nede i Ghatichina efter kun 3½ times gang, men godt ømme i knæ og lægge. Vi springer på rutebilen til Pokhara. En kort tur langs den udtørrede øvre Phewa sø, men på så elendig vej at det tager os mere end en time.
Asis og Bahadur tager med, fordi det er nemmest at komme hjem til Dhampus og Baudhare fra Pokhara.

 

Leave a Reply