januar 2014
TVANGSFLYTNING AF ALLE TIBETS NOMADER
Drogpa teltFra Beijing meddeles det at man i TAR (Tibets Autonome Region) og Qinghai (Amdo) har tvangsflyttet 2,3 millioner nomader til moderne bebyggelser. Dette projekt har stået på siden 2006.
En ældgammel traditionel og smuk livsform på “Verdens Tag” syntes hermed at være historie.
Beijing og Lhasa opmuntre nu nomaderne til at søge arbejde i de statsdrevne kvæg-cooperativer, der har overtaget dyrene. Det skulle de jo have gode forudsætninger for. Men hvad med de hundredetusinder der ikke finder job i cooperativerne? skal de nu hensygne deres liv i moderne landevejs-ghettoer uden arbejde eller mening.
Dolma i teltFra Beijings side kalder man det uværdigt at leve som nomade i det 21ende århundrede. Man argumenterer med moderne bolig, lettere adgang til undervisning og sundhed. Alt sammen meget rigtigt set fra et skrivebord i Beijing, Problemet er blot at dette liv i en landevejs-ghetto ikke er særligt efterspurgt af nomaderne.
Er vi vidne til en gentagelse af tragedien om Amerikas indianere og Grønlands fangere ?

http://www.voanews.com/content/china-completes-controversial-nomad-relocation-in-tibet/1837288.html
http://www.voanews.com/content/china-completes-controversial-nomad-relocation-in-tibet/1837288.html

OBS: disse artikler er næsten et år gamle, ikke desto mindre har de ikke været bragt i noget dansk nyhedsmedie. Jeg henvendte mig til Politiken (Jacob Friberg) og Information (Chra@information.dk). Ingen af dem fandt det interessant nok til bladet.

Diskussion:

februar 2018. Hvad er status? 

Hvad er situationen i disse nye bosættelser. Velfærd, arbejde. Er der mulighed og evner til landbrug? Halvnomadeliv? Hvad er situationen i de statslige cooperativer? Hvor mange arbejder der og på hvilke vilkår? Hvad er Dharamsalas syn på situationen? Hvordan er livet i Paryang, Ngari? Og lignende bosættelser. Har man stadig store hold af husdyr til et halvnomadeliv?

1 Comment

 1. Poul Frandsen
  19. december 2014

  Hej Ole

  Vi tale i mobil her i formiddag om at jeg eventuelt kan komme forbi og købe din bog fra Himalaya, og vi også kan få en snak om Tibet osv.
  Jeg kommer til København mandag den 5. og tir. d. 6.
  kan mødes med dig enten mandag eftermiddag eller tirsdag eftermiddag.

  Venlig hilsen “landmanden fra Jylland”
  Poul Frandsen

  Reply

Leave a Reply