Ole Ejnar Hansens nye bog ”Vandringer i HIMALAYA” er en både æstetisk, smuk og vigtig rejsebog. Det er, som titlen siger, fortællinger om rejser gennem verdens højeste bjerge. Men den handler lige så meget om at forløse drømme – og Ole Ejnar er en lidenskabelig og direkte fortæller.
Aftenlys-low-25-1000_snVi få leveret en lang række billeder af Himalayas storslåede scenerier, langsomme puls og imødekommende folk. Bliver ført ind i velkendt dalstrøg, som Mt. Everest og Annapurna, men også gennem dale og over bjergpas, som vi alt for sjældent hører om.
Ole Ejnar er vandringsmanden, der i en relativt moden alder, bliver bevidst om – får øjne og sind åbnet for Himalayas mangfoldige kultur og magiske kraftcenter. Han, har i særegen grad gjort drømmen til virkelighed af kød og blod, og brugt de seneste knap 30 år til at søge dybden – sjælen, i Himalayas fjerne egne, med noget så sjældent som tid og ro.
Dermed er han overgået til klassen af den tidløse opdager, der beviser at de store eventyr alene er gemt i os selv, gennem vilje og formåen – der hvor livet ikke er et foretagne for tilskuere.
De ligefremme og skønne fortællinger er krydret med lige dele landskaber, indsigt og en kende nostalgi. Ole Ejnar præger os med sin præsentation af smukke og vedkommende billeder, fine historier, anekdoter og kulturindsigt fra Himalayas yderste samfund. Derved er ”Vandringer i HIMALAYA” en smuk og meget kvalificeret efterfølger af hans bog ”Tibet – Blandt melædere og åndemanere” fra 1998.
Ole Ejnar Hansen er en af de få danskere, der har erfaringen og indsigten til at udgive en stor Himalayaskildring – nu er den her.

Lars Gundersen, Kipling Travel
___________________________________________________________________________________________________


Anmeldelse af Lars-Terje Lysemose, Globen (Berejstes Klub) nr. 54 December 2013

Bjergtagende Magi
Har man først på nært hold oplevet de snetakkede tinder i grænselandet på Verdens Tag, kan man ikke andet end lade sig fascinere. Himalayas smukke natur, enkle, ofte fattige, men gæstfrie mennesker og bjergenes særegne og mangefacetterede kultur indbyder til at gå på eventyr og opdagelse. Det er da også en nærmest bjergtagende magi, som stråler ud af Ole Ejnar Hansens nye og billedsmukke bog, der som antydet i titlen byder på fortællinger fra utallige vandreture på Verdens Tag.

Fabelagtige billeder

Siden 1985 har Ole Ejnar Hansen tilbragt mere end 500 dage med at vandre i det uvejsomme og barske terræn, knytte venskaber med de lokale og med sit nysgerrige og åbne sind komme tættere på kulturen end de fleste vesterlændinge på trek. Som oftest har han enten vandret på egen hånd eller sammen med sin kone eller nogle få venner. For Himalaya er jo den ultimative oplevelse, når man er til bjerge, smuk natur og en nærmest uberørt og ofte gådefuld kultur, som forekommer så anderledes end vores egen. ”Vandringer i Himalaya” bæres igennem af forfatterens egne fabelagtige billeder af landskaber og af de personer, han møder på sin vej. Og af en varm og personlig fortællestil, hvor det først og fremmest er de små oplevelser i den store natur og de personlige møder med Himalayas folk, som skaber magien og får fortællingerne til at gnistre. Det Himalaya, som skildres i bogen, er et barskt miljø, hvor de små bjergstier, som har været der i århundreder og knytter de mange forskellige folk sammen, fungerer som bindeled. Det er især grænselandet mellem Tibet og Nepal eller Indien, som forfatteren er bjergtaget af. Der hvor dybe dale ender i pas, som leder over verdens højeste bjerge til nye dale. Eller fortsætter ind i højlandet Tibet – Verdens Tag. Dér hvor handelskaravaner engang skabte rigdom. Dér hvor hinduisme, shamanisme og tibetansk buddhisme mødes, hvor dæmonerne lurer lige om hjørnet, og hvor himmelbegravelser stadig forekommer.
Bogen er inddelt i fire sektioner: Indien (med Ladakh og Zanskar), Tibet (med Kailas, Manasarovar, Chomolungma – bedre kendt som Everest – Tingri Tang og Purma Yutso), Nepal (med Humla, Mustang, Annapurna, Na-Phu, Khumbu, Manaslu, Makalu, Kangchenjunga) og Kina (med Gyalthang og Kawa Karpo) og kommer således næsten hele vejen rundt om den forjættende bjerg- kæde. Afghanistan, Pakistan, Bhutan og Myanmar, som Himalaya også løber igennem, er dog udeladt.

Oplyst og vidende
Bogen er udgivet på eget forlag, og forlag ets navn, The Enlighted Yak, spiller på det tilnavn, en tibetaner har givet forfatteren. Det forklares i bogen således: ”’Du må være velsignet,’ siger Namgyal. ’Jeg kan se det i dine øjne.’ ’Det tror jeg nu ikke – jo, man kan sige, at jeg er velsignet med held,’ siger jeg. ’You are enlighted,’ siger han. ’Det lyser ud af dig, når du fortæller.’ ’Jeg føler mig ikke mere enlighted end din yak,’ siger jeg. ’O.k., så kalder vi dig Enlighted Yak.’ (…) Det lo vi meget af der under stjernerne.”
Egentlig burde det vel være Enlightened Yak, for det er jo forskel på at være enlightened – oplyst og vidende – og så at være enlighted – pålyst og i fokus – men sådanne sproglige finesser kan man nok ikke forvente, at en tibetansk stifinder kender.
Forfatteren har tilsyneladende fravalgt at få professionel hjælp til redigering og korrekturlæsning. Det er egentlig synd, for trods sprogfejl er bogen mageløs og har potentiale til at nå mange flere læsere end de 500 eksemplarer, som første oplag er trykt i.
Himalayas magi ligger derude og venter bare på at blive opdaget. Med ”Vandringer i Himalaya” kan man ikke andet end lade sig begejstre, få udlængsel og drømme om at pakke rygsækken for at komme af sted på eventyr. Som Lars Gundersen skriver i bogens forord: ”Det er, som titlen siger, fortællinger om rejser gennem verdens højeste bjerge. Men den handler lige så meget om at forløse drømme.”
_____________________________________________________________________________________________

Anmeldelse af John Lau Jensen, for Opdag Verden nr. 47 OKT – NOV 2013

Varm og velskrevet. Smukt. Modigt. Det er absolut ikke hver dag, vi oplever en stor og flot fotobog om Himalaya – på dansk. Og det er absolut ikke enhver, der kan slippe af sted med et projekt af så ambitiøse proportioner. Ole Ejnar Hansen gør det på overbevisende vis. Med sin ro og brede indsigt, skaber han en særlig stemning, der stråler ud af bogens mange imponerende billeder og personlige tekster.

Ole Ejner Hansen har igennem næsten 30 år intensivt gennemrejst Himalaya fra øst til vest. ’The Enlighted Yak”, som en nepalesisk ven døbte ham, har travet på de kendte stier til Everest Basecamp og rundt om Annapurna, men også fundet vej til fjerntliggende klostre på det tibetanske plateau, gået rundt om det hellige bjerg Kailash og illegalt krydset det legendariske Nangpa La mellem Nepal og Tibet.

Vandringer i Himalaya tager udgangspunkt i de bedste billeder fra nogle af Oles utallige rejser i Himalaya. I kombinationen med 21 småfortællinger og dagsbogsuddrag fra vandrestierne i Indien, Nepal, Tibet og Kina, kommer vi helt ind under huden på de lokale, han mere eller mindre tilfældigt møder på sin vej, samtidig med at vi introduceres for variationen i Himalayas på én gang uforglemmelige, smukke og barske natur.

Den visuelle rejse
Bogens visuelle udtryk er enestående, nuanceret, detaljeret, inspirerende og fantastisk. Faktisk vil jeg mene, at nogle af de anvendte fotos har historisk værdi, idet de viser dele af Himalayas mangeårige historie og kulturelle elementer, der ikke længere eksisterer. Det er meget svært ikke at lade sig rive med af de store, malende landskabsbilleder, eller nyde de mange detaljerede portrætter. Flere gange drømte jeg mig da også langt væk til Himalayas skjulte dalstrøg, eller tog notater til listen over steder, jeg skal opleve inden jeg stiller trekkingstøvlerne.

Skulle jeg komme en smule malurt i begejstringens bæger, så er det manglen på et rutekort i forbindelse med de enkelte fortællinger. Selv for os, der kender Himalaya indgående, ville det hjælpe på den samlede oplevelse med et kort, der præcist viser, hvor historien udspiller sig i de gigantiske Himalayabjerge. Men det er absolut feinschmeckeri.

Fortællinger og anekdoter
Det visuelle festfyrværkeri ledsages af en række spændende og indlevende fortællinger, der i høj grad afspejler forfatterens iagttagelser og refleksioner over det fremmedartede og primitive, han møder i Himalayas afkroge. Det være sig beskrivelser af hverdagssysler forbundet med madlavning og husdyrhold. Arbejde. Religiøse ceremonier eller beskrivelser af de eventyrlige, men til tider udfordrende, naturlige omgivelser.

Reelt set kunne bogens mange flotte billeder godt stå alene, men heldigvis har man valgt at understøtte det visuelle med de korte fortællinger. Der er en herlig blanding af umiddelbarhed og naivitet i nogle af fortællingerne, hvilket kun er med til at styrke historierne, og gøre dem mere troværdige. I nogle tilfælde er der næsten tale om antropologiske iagttagelser med en sjælden detaljerigdom, der gør, at man næsten føler sig til stede og kan lugte sveden, smage maden, føle kulden og den tynde luft samt mærke røgen svie i øjnene. Det er både underholdende og informerende.

Inspirationskilde
Vandringer i Himalaya løfter sløret for Himalayas mangfoldighed af kulturer og forskelligartede natur, og lige meget hvor ambitiøse vi er i forhold til at forløse egne rejsedrømme, bør vi alle lade os inspirere af denne bog. Oles lidenskabelige fortællinger viser med al tydelighed, at mange af de største rejseoplevelser udspringer af tilfældigheder og i mødet med de lokale. Det gælder med andre ord om at have god tid, når man bevæger sig rundt på vandrestierne, således man ikke overser de utallige muligheder. Dertil skal så tilføjes en fornuftig blanding af eventyrlyst, nysgerrighed og opfindsomhed. Med tiden kommer også roen og indsigten i Himalayas storslåede scenerier, dybe sjæl og ældgamle kulturer.

Jeg vil gerne give Vandringer i Himalaya mine varmeste anbefalinger. Det er en smuk og dybtfølt bog, der helt klart kan fungere som inspiration til den næste trekkingtur, såvel som en coffeetable-book med varm underholdning til de kolde vintermåneder. Samtidig vil jeg ønske ’The Enlighted Yak’ mange gode kilometer endnu på Himalayas uendelige vandrestier – gerne fulgt op med en bog mere.

 

Udklip